Начало
За контакт
 
   
  
ИНВЕСТИРАМЕ ВЪВ ВАШЕТО БЪДЕЩЕ
 
   

 

Вход в системата 

 

Проекти 

 

За контакт

 

Регистрация 

 

 

 

 
   
Новини и събития
13.9.2017 г. Дигитална трансформация на европейски микропредпри
09.10.2014 г. ОФИС ЗА ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР „ИНОВАТИВЕН КАПИТАЛ
09.4.2014 г. Конференция "В света на микро- и нанотехнологиите"
06.3.2014 г. Набиране на проектни предложения по програма "Иновации за зелена индустрия"
05.2.2014 г. Предизвикателство за уеб предприемачи
  Всички...
   
Полезна информация
   
Форум
   
 
    Проекти

Фолклорните хора от двете страни на Дунава

Венцислав Неделчев, Русе област


х Съвместен българо-румънски екип по разработване на идеята
х Съвместен българо-румънски екип по реализиране на идеята на пазара
х Приложение на идеята в пазара на трансграничния регион - България/Румъния
х Иновация на ниво трансграничен регион (т.е. граничния регион на двете страни)В България се забелязва повишен интерес към фолкорните хора, които не са обект на хореографска разработка. Много популярни са т.нар. любителски клубове, в които се разучават и в последствие танцуват автентични образци от цялата страна. Границите на северняшката етнографска област (към която спада и гр. Русе) не си съвпада с географската граница на страната ни. Особено в градовете по поречието на р. Дунав, се забелязва влиянието на съседната държава. Реален пример за това са някои от автентичните хора във Видинския край с наименования “Шира”, “Балуца”, “Алунелу”, “Челе Уне” и мн. др. 

Клуб по български народни хора “Нашенци” гр. Русе има за цел да съхрани колкото може повече от автентичните образци. В стремежа си да отсеем хореографските разработки от първообразите и отчетеното влияние на съседната Държава, се обособи идеята да разучим и част от автентичните хора  на Румъния.

До момента, в клуб по български народни хора сме разучили 3 автентични хора от придунавския регион – “Шира”, “Челе Уне” и “Шумадия”. Предполагаме, че подобни варианти се танцуват и в румънските селища около р. Дунав.


Нямаме връзка с подобни на нашия клуб формации от Румъния, които да ни покажат/научат на техните автентични образци за да намерим първообраза на хорото. След като се осъществи такава връзка е необходимо среща на двете формации от двете страни на реката, за да представят всяка поотделно своите варианти и да се намерят съответствията и разликите им. 
 

Инвестираме във вашето бъдеще!


Програмата за Трансгранично Сътрудничество Румъния – България 2007–2013 е съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейският Фонд за Регионално Развитие. Съдържанието на тази интернет страница не представлява непременно официалната позиция на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази станица носят единствено неговите автори.